Kako tretirati akne u odrasloj dobi

Još upotrebljavate proizvode za akne na koje ste se oslanjali kao tinejdžerica? I čudite se što ne djeluju! Razlog je jednostavan: tinejdžerske akne uvelike se razlikuju od onih koje dobivamo u odrasloj dobi.

Na tinejdžerske akne utječu geni i hormoni, i ponajprije su povezane s prekomjernim lučenjem sebuma. Kod tinejdžera se najčešće pojavljuju na cijelom licu, vratu i prsima. Srećom, tinejdžerska se koža brzo oporavlja te ih oni lako „prerastu“.

Nasuprot mladenačkima, akne kod odraslih mnogo su dublje, bolnije i češće se vraćaju. Nastaju uglavnom zbog  stresa i hormonskih poremećaja, a „meta“ im je čeljust, područje oko usana i brada. Budući da se stanična obnova s godinama usporava, liječenje je dugotrajnije baš kao i crvenilo kože. Stanje se može i zakomplicirati: osjetljivost, dehidracija i pigmentacijske mrlje česte su posljedice akni kod odraslih.

Da biste imali čišću kožu, usredotočite se na četiri glavna faktora koji pridonose razvoju akni: pojačano lučenje sebuma, staničnu obnovu,  porast broja bakterija na koži  te upale.
Potražite višenamjenske proizvode koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline, koja pomaže otkloniti mrtve stanice kože, benzoil peroksid koji uništava bakterije, te umirujuća biljna ulja, poput ulja čajevca i sladića.

Prigrlite zdrave navike
Iako se tinejdžerske i akne u odrasloj dobi razlikuju, obje skupine profitirat će uz ove savjete koji pomažu održati kožu čistom.

– Redovito perite četke i spužvice za make-up, svaki tjedan mijenjajte jastučnicu i svakodnevno dezinficirajte mobitel – svi su oni prijenosnici bakterija.
– Izbjegavajte sastojke kao što su lanolin, izopropil miristat (najviše ga ima u puderima), mineralno ulje (može spriječiti pravilnu staničnu izmjenu) i mirisi (djeluju nadražujuće).
– Izbjegavajte umivanje vrućom vodom i grubo trljanje kože. To isušuje kožu i uzrokuje pojavu bora.
– Naposljetku, pokušajte smanjiti stres koji je glavni okidač akni u odrasloj dobi. Priuštite si više sna, uravnotežite prehranu, pijte dovoljno vode, ograničite unos kofeina, vježbajte i prestanite pušiti! To je najbolji i najbrži put do čiste kože!

MediBac Clearing – 24-satni sustav za njegu kože – Dermalogicin je odgovor na akne u odrasloj dobi. Da biste saznali koji su proizvodi najbolji za vašu kožu, posjetite Dermalogica profesionalnog terapeuta koji će vam napraviti FaceMapping analizu kože lica i propisati odgovarajuću njegu.

trgovina mediBac clearing®