Sastojci u kozmetici koji potiču stvaranje akni

Vjerojatno ste čuli za komedogene – sastojke koji začepljuju pore i potiču stvaranje komedona. No mnogi preparati dekorativne i preparativne kozmetike sadržavaju i kemijske tvari koje izazvaju akne? Ti štetni sastojci prisutni su čak i u proizvodima koji su namijenjeni tretiranju akni, te mogu uvelike smanjiti njihovu učinkovitost.

Ovo su kozmetički sastojci koji štete vašoj koži:

Lanolin: Naziv nastao od latinskih riječi „lana“, što znači vuna, i „oleum“, što znači ulje. Radi se o masnoj tvari dobivenoj iz ovčje vune. Lanolin je emolijens koji ima hidratizirajuća svojstva, ali uzrokuje začepljenje pora i stvaranje akni.

Mirisi: Umjetni mirisi mogu potaknuti upalne procese i povećati osjetljivost kože.

Bojila: Neke boje koje sadržavaju crveni pigment, pogotovo derivati katrana, izrazito su komedogeni, a nerijetko su i uzročnik akni.

Mineralna ulja (vazelin, petrolej, parafin): Osim što su okluzivna (sprječavaju gubitak vode iz rožnatog sloja), mineralna ulja čine kreme mazivima i omekšavaju kožu. Loša im je strana što se ne upijaju u kožu već ostaju na njezinoj površini, stvarajući nevidljivi sloj koji sprječava “disanje” kože. Uz to, mineralna ulja usporavaju prodiranje aktivnih sastojaka (npr. vitamina) u dublje slojeve kože.

Posavjetujte se s profesionalnim Dermalogica terapeutom o proizvodima koji ne sadrže komedogene sastojke, već poznate biljne mješavine koje sprječavaju razvoj bakterija i upalne procese u koži. Popis partnera potražite ovdje