Kako plivanje ljeti utječe na moju kožu?

Što trebamo imati na umu prije nego zaplivamo?

Kako se temperatura u termometru penje tako sve češće oblačite kupaći kostim (i nadamo se, nanosite kreme za sunčanje), odlazite na plažu, bazen ili jezero. Mislite da nema ništa štetno u brzinskom rashlađivanju? Pa, to nije točno!

Kupanje u moru

Morska voda bogata je mineralima i elementima u tragovima te sastavom slična ljudskoj krvnoj plazmi. Nedvojbeno ima jedinstvena ljekovita svojstva za kožu. Mnoge zdravstvene blagodati posebno se pripisuju Mrtvom moru, kao što su liječenje ekcema, psorijaze i drugih ekstremnih stanja, poput suhe kože. Ipak, važno je napomenuti da te blagodati nisu rezultat “soli” ili natrijevog klorida, već visoke koncentracije magnezija koje se nalaze u ovom bespuću vode.

Svejedno, to nije dobra vijest. Soli u visokim količinama mogu izazvati isušivanje kože ugrijane suncem. Osušenu sol gotovo je nemoguće ukloniti s kožes lužnatim sapunom ili nepjenećim gelom za tuširanje. Čak i nakon tuširanja, tragovi soli mogu ostati na koži i upijati esencijalnu vlagu. Dodajte tome prekomjernu izloženost suncu i rezultat će biti dehidrirana koža s oslabljenom barijerom – ovo nikada nije dobitna kombinacija!

Dan na bazenu

Klor je toksična tvar koja se preko 100 godina koristi u vodenim sustavima za borbu protiv bolesti. Nužna je komponenta u bazenima i vrućim kupkama radi dezinfekcijskog svojstva. Zbog svog kemijske prirode  klor uklanja s kože njene prirodne  lipide i time ubrzava gubitak vlage i potiče dehidraciju. Tuširanje neposredno nakon izlaska iz takve vode  je korisno jer se smanjuje gubitak vode.

Drugi potencijalni rizik izlaganja kloru je iritacija kože. Iako je naša koža tehnički nepropusna, ima sposobnost da apsorbira kemikalije iz vodenih medija. To znači da i kratkotrajna izloženosti kloru, kao u bazenima, može izazvati iritaciju u obliku kontaktnog dermatitisa. Vlaženje kože s nekloriranom vodom prije izlaganja može smanjiti količinu izgubljene vode i ublažiti rizik od iritacije.

Međutim, klor i nataložene soli nisu jedini krivci dehidracije uzrokovane kupanjem u moru ili bazenu. Ironično, voda uklanja vlagu iz kože!  Trebamo li razgovarati o zagađenju moru?

Dobri savjeti za njegu poslije kupanja

Plivanje i kupanje ljeti i ​​dalje može biti zabavno, samo slijedite ove korake za održavanje zdrave i hidratizirane kože:

• Otuširajte se što je prije moguće nakon kupanja – i ne zaboravite ponovo nanijeti zaštitu od sunca, ako boravite na otvorenom.

• Očistite kožu pomoću Conditioning body washa

• Napravite piling s proizvodima kao što su Daily Microfoliant ® i Exfoliating body scrub.

• Hidratizirajte, hidratizirajte, hidratizirajte! Zadržite hidrataciju; obnovite prirodnu barijeru i smirite iritaciju pomoću Barrier Repaira ili hidratantne kreme preporučene od strane profesionalnog terapeuta.

Posljednji savjet za plivanje – ne gutajte vodu!