Glavni uzročnici suhe kože

Je li stvar u okruženju ili životnom stilu?

 

Esktrinzično se odnosi  na vanjske čimbenike koji utječu na zdravlje kože poput okruženja i načina života. Ovo su neki od glavnih ekstrinzičnih  uzroka suhe kože.

 

Vremenski uvjeti / Ekološki elementi

Hladan vjetar i niske temperature mogu isušiti kožu jer remete ravnotežu razine masnoća, doprinoseći suhoći, osjetljivosti i preranom starenju.

Dugotrajno izlaganje suncu uzrokuje gubitak vlage iz kože. Zato koža koja je nedavno izgorjela zahtijeva više hidratacije. Umjetno grijanje također isušuje kožu: topli, suhi zrak djeluje poput spužve koja upija vlagu.

 

Način života

Trendovske dijete s niskim udjelom masti ili bezmasne dijete mogu lišiti kožu esencijalnih masnih kiselina (EFA)  koje su neophodne za zdravo funkcioniranje cijelog  tijela. One štite kožu od gubitka vode iz stanica i čine je podatnom i hidratiziranom. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina može dovesti do kroničnog svrbeža, suhoće, ljuštenja, i stanjivanja kože.

Pušenje, također, može izazvati isušivanje kože: uklanja vitamine A i C i sužava krvne žile (manji dotok krvi) – što znači da je pušenje nešto poput gušenja kože iznutra.

Neumjereno konzumiranje alkoholnih pića i određenih lijekova (kao što su kapi za nos) mogu utjecati na suhoću kože.