Imaju li proizvodi za njegu kože rok trajanja?

Prema Dermalogica stručnjacima za njegu kože – da!

Pa zašto onda na mnogima nije naznačen datum isteka valjanosti? To je stoga što je zakonska regulativa u SAD-u drugačija. Proizvođač je obvezan istaknuti rok trajanja samo na određenim skupinama proizvoda: bezreceptnim ili OTC lijekovima (engl. over-the-counter), sredstvima za tretiranje akni te proizvodima za sunčanje. U Europskoj uniji pak svaki kozmetički proizvod s rokom trajanja kraćim od dvije i pol godine mora na ambalaži imati datum isteka valjanosti. Osim toga, taj datum samo naznačuje kada aktivni sastojci počinju slabjeti, što ne znači da proizvod nije upotrebljiv.

“Većina naših krema za sunčanje može se koristiti i godinu dana nakon isteka valjanosti”, kaže dr. Diana Howard, potpredsjednica za istraživanje i razvoj u Dermalogici. “No, kao i kad je riječ o lijekovima na recept, farmaceut će vam savjetovati da ih bacite. Naime, nakon naznačenog datuma ne može se jamčiti kakvoća proizvoda. Jedini način da to utvrdite jest laboratorijski test. ”
A kako vjerojatno nemate vlastiti laboratorij, sastavili smo ovaj praktični vodič za Dermalogica proizvode; poslužit će vam da napravite “čistku” kozmetičkog kovčega, bacite formule upitne valjanosti i obnovite zalihu.
Napomena: da biste maksimalno produžili vijek trajanja proizvoda, držite ih na hladnome te podalje od izravnog svjetla i topline.